Vuelta

Vuelta is te beluisteren bij De Verhalen op nporadio1.nl en in je favoriete podcastapp.

 

Een wielerdrama over vriendschap en rivaliteit

De start van de Vuelta 2020 zou op 14 augustus in Utrecht plaatsvinden. Maar de wielerzomer van 2020 ziet er door Corona compleet anders uit. Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en de VPRO presenteren op 7 en 14 augustus audiotroost voor de wielerliefhebber met de tweedelige podcastserie Vuelta. Een verzonnen wielerdrama, doorspekt met waargebeurde sprookjes uit de Ronde van Spanje. Vuelta wordt gepubliceerd in de podcast De Verhalen.

Twee renners, oude vrienden. Ooit gedebuteerd als een koppel krabbers in de achterhoede van het peloton van de Vuelta en uitgegroeid tot kopman en meesterknecht van formaat. Hun wielercarrières liepen radicaal verschillend af. De jeugdvrienden bleken beide uit ander hout gesneden. Jaren na hun professionele carrière treffen ze elkaar op een verlaten col voor een laatste sprint bergop. Wie wint deze allesbeslissende finale?

Vuelta is een verzonnen hoorspel met twee acteurs, een muzikant, gelletjes en petjes, doorspekt met waargebeurde sprookjes uit de Ronde van Spanje. Over twee renners op weg naar heldendom. Over twee levens vol demarreren en deklasseren, erdoor komen en erdoor zitten, kevers en kissmissen.

Vuelta deel 1 klik
Vuelta deel 2 klik

PERS

“Zijn columns zijn altijd verbazingwekkend, zetten je aan tot denken en doen je naar meer en andere percepties van hem verlangen. (…) Wat ons betreft mag hij op zoveel mogelijk fronten en in zoveel mogelijk media uitblinken.”

Juryrapport van de Nederlandse Sport Pers over Frank Heinen (sportjournalist van 2020)

“Sport en theater lijken twee totaal verschillende werelden die ver van elkaar af liggen. Toch vormen sporters ideale theaterpersonages. Ze hebben een duidelijk doel waarvoor ze bereid zijn alles te geven. Gedurende hun tocht naar eeuwige roem leveren ze zware veldslagen en ondergaan ze grote ontberingen. Het literaire sportverhaal is niet voor niets een gestaag groeiend genre met een grote groep nieuwe lezers.”

Greg Nottrot

“Wielrennen is een sport van verhalen. Zoals ik dat ook in mijn andere werk doe – mijn boeken, verhalen en columns over sport – probeer ik niet-wielerliefhebbers ervan te doordringen dat wielrennen in wezen een vorm van theater is en veel meer dan een ordinaire vergelijking van lichaamsfuncties.”

Frank Heinen

Een coproductie met de VPRO
Concept: Greg Nottrot
Regie: Pascal van Hulst
Tekst: Frank Heinen
Muziek en spel: Pascal van Hulst
Montage: Arno Peeters
Spel: Dennis Coenen, Marcel Roelfsema
Eindredactie: Anton de Goede (VPRO)

Met dank aan
La Vuelta Holanda, Lira Fonds