Over morgen / Luister duister

Over Morgen 3 februari, 2 maart en 6 april 2020
Luister Duister
17 februari, 16 maart en 20 april 2020
Help! mijn kind heeft emoties 10 februari 2020
Locatie Berlijnplein 526, Utrecht Leidsche Rijn (Google Maps)
Aanvang 19.30 uur (tot 21.00 uur)
Tickets
€ 5,- (inclusief drankje)

Prikkelende inspiratie-avonden bij het NUT.

Vanaf januari 2020 betrekt het NUT een nieuw onderkomen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn! Op deze centrale, openbare plek gooien we onze deur twee keer per maand wagenwijd open voor prikkelende en diepgaande inspiratieavonden. Gezamenlijk bevragen we grote en kleine thema’s. We interviewen deskundigen, lezen eerste scènes en filosoferen met een glaasje in de hand verder.

Elke eerste maandag van de maand kun je terecht bij Over morgen. Een serie inspiratieavonden over de toekomst. Over wat ons te wachten staat en hoe we ons daartoe moeten, kunnen en willen verhouden.

Elke derde maandag van de maand kun je aanschuiven bij Luister duister en meedenken over de duistere kanten van ons bestaan. De schaduwkant van licht, liefde en leven. Over de keerzijde van willekeurig welke medaille.

3 februari: Over morgen
De wereld van werk verandert snel. Robots en andere slimme computers maken steeds meer arbeid overbodig. De pakketbezorger is z’n baan niet zeker als drones het van hem overnemen. En wat als robots straks beter kunnen opereren dan een chirurg? Ze zijn immers nooit moe of afgeleid, en dus is het risico op fouten kleiner. Wat betekenen robotisering, digitalisering en automatisering voor de toekomst van arbeid? Zullen we straks allemaal niet meer werken? En als dit zo is, hoe komen we dan aan inkomsten?

10 februari: Help! Mijn kind heeft emoties (Roos & Ariadne special)
Verliefdheid, woede, teleurstelling. Voor kinderen zijn het nieuwe en soms allesoverheersende emoties. Het leren omgaan met die emoties is een onmisbare stap in hun ontwikkeling. Maar het leidt ook tot verwarring, over wie ze zijn en welke plek ze in de wereld hebben. Wanneer kan een kind om een ander geven? Hoe krijgen begrippen als liefde en woede betekenis? En welke invloed heb je daar als ouder op? Nienke Smit-Zuidweg is pyschotherapeut en heeft een praktijk voor integratieve kinder- en jeugdtherapie in de Bilt, Het Huis van Zuid. Tijdens deze inspiratieavond vertelt ze over emoties bij kinderen en hoe ouders daar mee om kunnen gaan. Theatermakers Floor Leene en Daniël van Klaveren geven tevens een sneak preview van de voorstelling Roos en Ariadne, die op 29 februari in première gaat.

17 februari: Luister duister
Van het koloniale verleden en de slavenhandel, tot WOII, Srebrenica en de Nederlandse inmenging in de Irakoorlog. Hoe we gevoelige gebeurtenissen uit het verleden een plek geven, ligt niet vast. Het is een constante strijd tussen trots en trauma, goed en fout, vergeten en herinneren. Halen we  standbeelden en straatnamen die herinneren aan koloniale tijden weg, of wissen we zo het verleden juist uit? Moet er tijdens Dodenherdenking ruimte zijn voor de verhalen van daders, of doe je de slachtoffers hiermee te kort? Een avond over het Nederlandse collectieve geheugen.

2 maart: Over morgen
De Amerikaanse verkiezingen in november zijn misschien wel de belangrijkste gebeurtenis van het jaar. Blijft president Trump aan de macht of zal een Democratische rivaal het stokje van hem overnemen? Maar voor het zover is, zoeken de Democraten naar een geschikte tegenkandidaat. De dag vóór Super Tuesday, een cruciaal moment in de Democratische voorverkiezingen, vragen we ons af hoe het daarmee staat. Wordt het Elizabeth Warren of gaat toch Joe Biden er met de nominatie vandoor? Wie maakt er in november een kans tegen Trump (als hij zich weer kandidaat stelt)? Tijdens deze avond praten we je helemaal bij over de politieke verwikkelingen aan de andere kant van de oceaan.

16 maart: Luister duister – Graven: Foute kunst

6 april: Over morgen – Identiteitspolitiek

20 april: Luister duister – Graven: herinneren & neurologie

2020-01-20 Luister duister Kaarten →
2020-02-03 Over morgen Kaarten →
2020-02-10 Help! mijn kind heeft emoties Kaarten →
2020-02-17 Luister duister Kaarten →
2020-03-02 Over morgen Kaarten →
2020-03-16 Luister duister Kaarten →
2020-04-06 Over morgen Kaarten →
2020-04-20 Luister duister Kaarten →