Graven (augustus 2020)

Data 5 tot en met 23 augustus 2020 (wo t/m zo)
Locatie je eigen woonkamer / keuken / slaapkamer / terras …
Tickets € 45,- (incl. diner, online voorprogramma v.a. 8 juli, diverse livestreams en uiteindelijke huiskamervoorstelling op datum naar keuze in augustus)
Nodig werkende internetverbinding, oven en fornuis

Graven, het verhaal dat niet verteld wil worden is de zevende zomerse locatievoorstelling van het NUT in Leidsche Rijn. Mede dankzij de beperkingen die er nu zijn, belooft het de meest bijzondere editie van allemaal te worden. Het NUT op locatie in je huiskamer. Die wil je niet missen!

Laura is zeventien en verliefd op Heinrich. Sinds een maand is hij ingekwartierd in hun huis. Hij is lang, blond en heeft de mooiste, heldere blauwe ogen. Samen spelen ze quatre-mains Fantasie in f mineur van Schubert. Als per ongeluk hun vingers over elkaar struikelen is zij volmaakt gelukkig.

Laura is eenentwintig en al weduwe. Ze hadden zich verloofd. Als de oorlog over was zouden ze trouwen. Haar tranen mengen zich met de inkt van de vlug geschreven letters. Letters die vertellen hoe hij gesneuveld is aan het front.

Laura is zesennegentig en dement. Een leven lang heeft ze geprobeerd om Heinrich te vergeten. Na de oorlog vond ze een nieuwe man, een goede man. Ze kregen een huis, vier kinderen en in al die jaren wel zes keer een hond. Al haar geluk kon hem niet doen verdwijnen. Na zeventig jaar zwijgen stamelt ze nu steeds, maar onbewust, zijn naam. 

Peter is vijfendertig en op bezoek bij zijn oma. Voorzichtig schuifelen ze samen door de gangen van het verzorgingstehuis. Zij prevelt een naam die hij niet kent. Heinrich… Heinrich… Hij wordt nieuwsgierig. Een week later speurt hij, in het oude huis dat al enkele jaren onbewoond is, naar aanwijzingen. In een schoenendoos, die zich verstopt had achterin de kledingkast, vindt hij een geschiedenis. Een geschiedenis die liever vergeten was. 

Een oorlogsduet voor vleugel en kleinkind
Theatermaker Greg Nottrot vertelt deze foute liefdesgeschiedenis en wordt hierbij begeleid door pianiste Maxime Snaterse. Een voorstelling over de vraag van wie de geschiedenis is. Over het belang van herdenken en het recht om te vergeten. Over of liefde fout kan zijn, muziek gevaarlijk, en schoonheid giftig.

Het NUT op locatie in je huiskamer
Bij al onze voorstellingen proberen we het je aangenaam, naar de zin, behaaglijk en gemakkelijk te maken. We willen dat je je thuis voelt. En waar lukt dat beter dan in je eigen huis? Natuurlijk, het idee is uit nood geboren. Maar voor dit verhaal is er misschien wel geen betere locatie denkbaar.

Tegelijkertijd ga je met Graven wel écht uit. Even weg uit het alledaagse, een nieuwe wereld ontdekken, lekker eten en nieuwe mensen ontmoeten: alles wat we allemaal al zo’n tijd moeten missen. Vanuit je eigen huis maken we het mogelijk met een live voorstelling, die je – samen met je medebezoekers vanuit hun eigen huizen –  beleeft.

Inclusief diner
Ons vaste publiek weet dat de zomervoorstellingen van het NUT traditiegetrouw met diner zijn. Ook in de huiskamerversie van Graven kan je rekenen op heerlijk eten.

Extra: ’Op weg naar Graven’
Graven is niet enkel een voorstelling die zich afspeelt op één avond. Graven is ook een zoektocht. Een speurtocht naar een verborgen geschiedenis waar Greg al ruim een jaar mee bezig is. We gaan samen op zoek. In een speciaal virtueel programma krijg je vier weken lang elke dag een aanwijzing, een opdracht een mooi gedicht, foto of ander kunstwerk. Een recept, een live concert of een interview. De aanwijzingen bestaan uit digitale en analoge snippers en fragmenten die je de gelegenheid bieden om mee te puzzelen, te zoeken en graven. Niet alleen naar dat koppige verhaal dat niet verteld wil worden, maar ook naar je eigen geschiedenis.

Open ticket Precieze data volgen z.s.m. Kaarten →

PERS

“Echt een totaalervaring en een must see voor iedereen die even wil ontsnappen aan ons huidige gehaaste leven.” ****
8weekly over ‘De Denderende Tijd’ (2017)

MAKERS

Concept & spel: Greg Nottrot
Pianiste: Maxime Snaterse
Regie: Daniël van Klaveren
Diner: Daniël Lansbergen (Artisanal Cuisine)
Campagnebeeld: Willem Popelier & Cynthia Borst

SUBSIDIËNTEN

Gemeente Utrecht
Berlijnplein Utrecht
Fonds Podiumkunsten
KF Hein Fonds