Luister duister (Elke 3e maandag)

Data 16 maart en 20 april 2020
Locatie Berlijnplein 526, Utrecht Leidsche Rijn (Google Maps)
Aanvang 19.30 uur (tot 21.00 uur)
Tickets
€ 5,- (inclusief drankje)

Prikkelende inspiratie-avonden bij het NUT.

Vanaf januari 2020 betrekt het NUT een nieuw onderkomen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn! Op deze centrale, openbare plek gooien we onze deur twee keer per maand wagenwijd open voor prikkelende en diepgaande inspiratieavonden. Gezamenlijk bevragen we grote en kleine thema’s. We interviewen deskundigen, lezen eerste scènes en filosoferen met een glaasje in de hand verder.

Elke derde maandag van de maand kun je aanschuiven bij Luister duister en meedenken over de duistere kanten van ons bestaan. De schaduwkant van licht, liefde en leven. Over de keerzijde van willekeurig welke medaille. Zie ook onze inspiratieavonden over de toekomst: Over Morgen.

16 maart: Schoonheid en het kwaad (gecanceld!)

Voor veel mensen zijn schoonheid en kwaad twee onverenigbare begrippen. Toch zijn er talloze voorbeelden van kunstwerken van esthetische waarde met een dubieuze politieke boodschap. Denk aan de Nazi-propagandafilms van Leni Riefenstahl, de gebouwen van Hitlers huisarchitect Albert Speer, of de composities van Richard Wagner. Maar er zijn ook hedendaagse voorbeelden, zoals de muziek van Michael Jackson. Hoe moeten we naar deze werken kijken en luisteren? Schuilt er kwaad in schoonheid? Of schoonheid in het kwaad?

Gast: filosoof Rob van Gerwen

20 april: Luister duister – Het collectieve geheugen

Van het koloniale verleden en de slavenhandel, tot WOII, Srebrenica en de Nederlandse inmenging in de Irakoorlog. Hoe we gevoelige gebeurtenissen uit het verleden een plek geven, ligt niet vast. Het is een constante strijd tussen trots en trauma, goed en fout, vergeten en herinneren. Halen we de standbeelden en straatnamen die herinneren aan koloniale tijden weg? Of wissen we zo het verleden juist uit? Moet er tijdens Dodenherdenking ruimte zijn voor de verhalen van daders, of doe je de slachtoffers daarmee te kort? Een avond over het Nederlandse collectieve geheugen.

2020-03-16 Gecanceld!
2020-04-20 Luister duister Kaarten →