Bingo!

Datum 12 november t/m 29 december 2013
Locatie Diverse winkelcentra door het land

‘Beste mensen, laat u uw geld, en ons de ballen rollen! Het leven is een bingo!’ Met het leukste spel van de Europese campings en bejaardentehuizen tovert het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) uw eigen winkelcentrum om in een spetterend bingopaleis. Schuif na de feestinkopen aan bij het gezellige groepje overbodigen dat de illegale bingo runt, speel het spelletje mee en win prachtige prijzen! Vrienden, familieleden en collega’s; iedereen deelt in de gezelligheid… maar speelt voor eigen portemonnee.

BINGO! speelt zich af in een gekraakt winkelpand dat is omgetoverd tot een bingopaleis. De toeschouwer zit aan lange tafels en doet mee aan deze illegale bingo. Dit bingopaleis is een initiatief van zes bijzondere personages die allen slachtoffer zijn geworden van de crisis, van ons economische systeem. Zij hebben elkaar gevonden in dit project waarmee ze terug proberen te keren in onze maatschappij. Tijdens deze bingoavond leert het publiek de personages, hun dromen en hun geschiedenis kennen.
Terwijl het publiek een spelletje speelt, worden ze ongemerkt deelgenoot en medeplichtig aan de situatie waarin de personages zich bevinden. Ongewild zijn zij de enigen die deze mensen kunnen redden, maar zijn zij bereid daarvoor de offers te brengen?
 BINGO! gaat over de menselijke wil om te winnen, de behoefte naar meer én de vraag wat we nu eigenlijk echt nodig hebben om te overleven in onze huidige maatschappij.

De voorstelling is geïnspireerd op de gelijknamige paradehit van theatergroep De Gebroeders Flint, die het stuk in de jaren ’90 met veel succes op festivals in heel Europa speelde. Nu, op het dieptepunt van de crisis en het hoogtepunt van Sinterklaas- en Kerstgekte, brengt het NUT een geheel nieuwe versie van dit bingospektakel ten tonele. In het epicentrum van de consumptiemaatschappij waarin alles draait om succes, rijkdom en winnen, staat het gezelschap op hilarische wijze stil bij de verliezers.

PERS

“BINGO! is een lichte voorstelling in donkere dagen. […] De door het leven en de crisis gebutste personages zijn geschapen om te schitteren op deze rommelige bingo. Doorzetters zijn het, mensen om van te houden – hilarisch en ontroerend tegelijk.” ****
Theaterkrant

“Het NUT weet met bijzondere en overtuigende karakters een geloofwaardige bingo-avond te creëren waarin het publiek een actieve rol krijgt toebedeeld. Net als de bingo is de locatievoorstelling onvoorstelbaar onvoorspelbaar.” ****
Cultuurbewust

“De knotsgekke personages maken de avond. Ome Toon wordt overdreven charismatisch gespeeld door Dennis Coenen. Deze goed gecoiffeerde gladjakker draagt een wit pak en deinst niet terug voor het grote gebaar.” ***
Volkskrant

MAKERS

Tekst: Marcel Osterop
Regie: Greg Nottrot
Naar een idee van Felix Strategier en Fran Waller Zeper
Spel: Jacqueline Boot
Spel: Dennis Coenen
Spel: Floor Leene
Spel: Marcel Roelfsema
Spel: Sjoerd Vrins
Muziek: Frank van Kasteren
Dramaturgie: Jannet van Lange
Kostuum: Roos Smith
Techniek en geluid: Krzysztof W. Burdzy
Licht en decor: Uri Rapaport
Productie: Casper Jansen en Lowie Smink
Fotografie: Willem Popelier
Grafische vormgeving: Thijs Verbeek
Publiciteit: Ingvild Molenaar
Publiciteit: Sabine Vugt
Zakelijke Leiding: Carolien Labib

SUBSIDIËNTEN

Fonds Podium Kunsten
SNS Reaal Fonds
Gemeente Utrecht
Prins Bernhard Cultuur Fonds
Fentener van Vlissingen Fonds
SEA fonds
kfHein Fonds
Corio