Op de koffie

Maart & april 2021 te zien in huiskamers in Leidsche Rijn

Op de koffie is onderdeel van Living Apart Together: stadsonderzoek, expositie en programma rondom de toenemende eenzaamheid in steden van stadslab RAUM.

Hét stadsgezelschap van Leidsche Rijn, het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), komt op bezoek bij 24 huiskamers in de stad! 

Even vragen hoe het gaat, luisteren naar het verhaal van een ander, kortom: even ‘inchecken’. Zou dat een manier kunnen zijn om onze toenemende eenzaamheid tegen te gaan? Om in contact te blijven met mensen die zich moeilijk kunnen verbinden met mensen en de maatschappij? Door samen te praten over de lastige dingen in het leven? 

Op de koffie is een theatrale huiskamervertelling over eenzaamheid, sociale drempels en verbinding. De voorstelling is gemaakt op basis van gesprekken met bewoners van Rijnsche Maan, onderdeel van Lister, in Leidsche Rijn. Lister begeleidt mensen van wie het leven (tijdelijk) ontwricht is geraakt door een psychische kwetsbaarheid, biedt ondersteuning en als het nodig is ook huisvesting. Is er eigenlijk een groot verschil tussen wat zich afspeelt in de hoofden van Lister-cliënten en hun buurtbewoners? Is het misschien een gevoel van eenzaamheid wat ons bindt? En hoe kunnen we daar, zonder al te veel ongemak en schaamte, met elkaar over praten? Op de koffie is soms pijnlijk herkenbaar, maar vaker troostrijk en verbindend. Een pleidooi om vaker bij iemand op de koffie te gaan.

NUT bij jou op de koffie?

In maart en april 2021 trekt een gezelschap van twee makers van het NUT langs 24 huiskamers in Leidsche Rijn en Utrecht. Uiteraard volgens de geldende coronamaatregelen.

Woon je in Het Zand (Leidsche Rijn)?

Omdat Lister in jouw buurt gevestigd is, spelen we voor jou de voorstelling gratis. Bewoners met de postcode 3544 (Het Zand) reserveren met de actiecode ‘HETZAND’. Klik op ‘TICKETS’ en voer de actiecode in wanneer je een speeldatum hebt geselecteerd.

Hoe werkt het? 

Om mee te doen meld je jouw huishouden aan via RAUM. Een huishouden kan bestaan uit alles tussen de 1 of 14 personen, als jullie maar met elkaar in een huis in Utrecht(!) wonen. Het is belangrijk dat er in jouw huis genoeg ruimte is om afstand te houden en 3 mensen te ontvangen. Dit project kan alleen bestaan op basis van wederzijds vertrouwen wat betreft het in acht nemen van de coronamaatregelen voor jouw en onze gezondheid. Na de aanmelding wordt je gevraagd om verdere informatie die wij nodig hebben in te vullen. Wij bellen in de week voorafgaand aan de voorstelling om alle details van het bezoek met u door te nemen.

Living Apart Together

Wist je dat één op de tien Utrechters ernstige eenzaamheid ervaart? Stadslab RAUM presenteert van 13 november t/m 7 maart Living Apart Together. Samen met creatieve makers, bewoners en maatschappelijke organisaties doet RAUM een stadsonderzoek naar de toenemende eenzaamheid in steden. Onderdeel van Living Apart Together is een uitgebreid cultureel programma en een expositie met nieuw werk van makers uit verschillende disciplines, waaronder social design, spoken word en architectuur. De expositie is doorlopend op het Berlijnplein te bezoeken, toegang is gratis.

Theatermaker Mariëlla van Apeldoorn

Mariëlla stuurde in 2016 als theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sindsdien werkt als maker, regisseur en regieassistent autonoom, maar ook samen met andere makers aan diverse voorstellingen. Sinds 2016 doet zij al projecten voor het NUT. Zij werkte onder andere mee aan de Ouds&Nieuwsshow, de Idealisten en de Futuristen.

Op dit moment werkt zij aan het project ‘Op de koffie’. Mariëlle: ‘Ik vind het fijn om een project bij iemand anders te beginnen. Eerst praten met mensen over waar ze mee bezig zijn en hoe ze over iets nadenken. En daarna kan ik het groter maken: dan ga ik op zoek naar andere makers, grotere thema’s, nieuwe vormen en hoe ik mijzelf tot de inhoud verhoudt. Ik heb heel veel zin om het publiek te ontmoeten en ook met hen verder te praten en zoeken.’

‘Op de koffie’ is begonnen vanuit gesprekken met bewoners van Lister, jonge mensen die (tijdelijk) zorg en een woonplek nodig hebben. Vanuit die verhalen wordt de voorstelling gemaakt.

 

In de maanden maart en april te zien in 18 huiskamers.

Zaterdag 27 maart
11.00 – 12.30 uur
13.00 – 14.30 uur
15.00 – 16.30 uur

Zondag 28 maart
11.00 – 12.30 uur
13.00 – 14.30 uur
15.00 – 16.30 uur

Zaterdag 3 april
11.00 – 12.30 uur
13.00 – 14.30 uur
15.00 – 16.30 uur

Zondag 4 april
11.00 – 12.30 uur
13.00 – 14.30 uur
15.00 – 16.30 uur

Zaterdag 24 april
11.00 – 12.30 uur
13.00 – 14.30 uur
15.00 – 16.30 uur

Zondag 25 april
11.00 – 12.30 uur
13.00 – 14.30 uur
15.00 – 16.30 uur

Op de koffie is helaas helemaal uitverkocht!

Een initiatief van het Nieuw Utrechts Toneel en RAUM
Concept & regie Mariëlla van Apeldoorn
Tekst Eva Toorop
Spel Katelijne Beukema
Video Mikki Sindhunata
PR beeld Sabine Rovers

Met dank aan Dion Verbaan en alle geïnterviewde bewoners van Lister, WES eettentje