De Futuristen 2021

Vanaf april 2021 online te zien

Datum 16 april
Locatie Livestream 
Tickets € 0,-

Kijk hier de eerste editie van De Futuristen terug

Kijk hier de tweede editie van De Futuristen terug

 

De Futuristen is een theatraal onderzoek naar de toekomst. Het begon in juni 2019 in een rode dome op het strand van Terschelling. Negen avonden op Oerol Festival 2019 onderzocht een team van acteurs, theatermakers, schrijvers en muzikanten mogelijkheden voor de toekomst. Dat deden ze samen met wetenschappers, filosofen en uitvinders. Na die negen avonden leverden De Futuristen een manifest met voorspellingen over de toekomst en maatregelen om onze toekomst in goede banen te leiden en ons voor een Apocalyps te behoeden. In september 2020 maakten De Futuristen een vierdaagse reeks over de toekomst van contact op het allereerste Berlijnpleinfestival. De Futuristen staat in 2021 in het teken van het NUT jaarthema: de toekomst van werken. In TivoliVredenburg schetsen wetenschappers en makers dit jaar samen onze toekomst.

#2 > Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Opstaan, naar kantoor, werken en weer naar huis. Tot kort geleden was dit de normale gang van zaken voor de meesten van ons. In een jaar corona is ons werk enorm veranderd. Zoom-meetings, digitale vrijdagmiddagborrels en online sollicitatiegesprekken zijn de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar dit is slechts een topje van de ijsberg. Innovatie, digitalisering en globalisering ontwikkelen in een ongekend hoog tempo. Wat gaat dit in de toekomst betekenen voor ons werk? Wat voor verschuivingen kunnen we verwachten? Profiteren sommigen meer dan anderen van baankansen, innovatie en veranderingen in werk-privé balans?

Onze gast voor de tweede editie van De Futuristen is prof. Tanja van der Lippe. Zij is hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar familiesociologie en de organisatiesociologie. Van der Lippe publiceerde eerder al over arbeid en zorg van mannen en vrouwen, tijd en tijdsdruk in een vergelijkend perspectief en arbeidsmarktongelijkheden tussen mannen en vrouwen in Westerse landen. Een unieke samensmelting van wetenschap en kunst, interview en theater, voorspellen en verwachten.

 

#1 > De toekomst van werken in de stad

Hier wonen, dáár werken. Zo zag het leven in de stad er voor de coronacrisis uit. We namen de auto, fiets of trein naar kantoor of fabriek en daar brachten we dan het grootste deel van onze dag door. Het typeert de moderne stad. Functioneel. Geordend. Gemaakt om productief te zijn. Is er nog wel genoeg ruimte voor spontane ontmoeting en creativiteit? Kunnen we de stad ook anders inrichten? Leven we over honderd jaar in een vliegende stad? Verplaatsen we ons voor ons werk alleen nog maar per hologram? Als je de verbeelding de ruimte geeft, wordt de toekomst van de stad tastbaar.

Bij de eerste editie van De Futuristen in 2021 is onze gast planoloog prof. dr. Maarten Hajer. Hij is directeur van de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht en onderzoekt daar de toekomst van de stad. Na een diepgravend interview met prof. dr. Hajer bedenkt een ploeg theatermakers- en schrijvers een voorstelling, die ze diezelfde avond voor je spelen. Verser kan niet!

 

De Futuristen is online te volgen

Vrijdag 12 februari
20:00 – 21:30: voorstelling

Vrijdag 16 april 
20:00 – 21:30: voorstelling

PERS

Wat er aan het einde van de eerste editie gebeurt zou onmogelijk zijn in een gerepeteerde voorstelling óf een traditionele talkshow, en die unieke werking maakt uitermate nieuwsgierig naar volgende afleveringen. – Theaterkrant

Waar de wetenschap problemen zorgvuldig tracht te ontrafelen, kan kunst crises omarmen en door middel van verstrooiing, poëzie en provocatie óók verheldering bieden. – NRC

Een initiatief van het Nieuw Utrechts Toneel en Studium Generale in samenwerking met Descartes Centre en Berlijnplein

De Futuristen #2

Concept, regie, maker Greg Nottrot
Redactie en interviewer Erwin Maas
Gast Tanja van der Lippe
Schrijvers / makers: Marcel Osterop, Rebekka de Wit, e.a.
Muzikant / maker: Frank van Kasteren
Camera: Charlie Feld
Techniek en projectie: Erwin vd Broek
Productieleider: Kim Eldering

De Futuristen #1

Concept, regie, maker Greg Nottrot
Redactie en interviewer Erwin Maas
Gast Maarten Hajer
Schrijvers / makers: Jibbe Willems, Michiel Lieuwma, Joost Oomen
Muzikant / maker: Frank van Kasteren
Illustrator: Vera Buitenhuis
Camera: Charlie Feld
Techniek en projectie: Erwin vd Broek
Productieleider: Kim Eldering