Afgebrand kantoor en studio

NUT-gebouw

Laatst geüpdatet: 26 januari 2021

In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 november 2020 is er een grote brand geweest op het Berlijnplein, in Leidsche Rijn.  Het verzamelgebouw van de Plaatsmaker, waar Het NUT, RAUM, De Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn en Jonge Honden gevestigd zijn, is hierbij volledig afgebrand.

Een feniks in de vinex

Greg Nottrot: “Het was al een bizar jaar, maar vannacht werd het voor ons nog absurder. Ons nieuwe onderkomen op het Berlijnplein is volledig afgebrand. Na de pandemie, de inbraak, het moeten annuleren van de Chaos van 2020 is nu ons pand volledig in as. We waren zo verheugd met ons nieuwe plekje waar we zo hard voor hadden gewerkt en nu is het weg. En toch zal ook uit deze as iets nieuws en mooiers herrijzen. Als een feniks in de vinex. Dat weet ik zeker.”

Tijdelijke huisvesting

Door een geweldige en snelle actie van BAM Bouw en Techniek en DePlaatsmaker, is er al heel snel een tijdelijk onderkomen gevonden voor het NUT en onze buren op het plein. Vanaf februari mogen we gebruik maken van een schottenkeet van BAM totdat onze nieuwe locatie klaar is. Het NUT is dus gelukkig snel weer te vinden op het Berlijnplein!

Bedankt voor de steun!

We voelen ons enorm gesteund door ons publiek, de NUT-vrienden, nieuwe Vrienden, de culturele sector, onze medebewoners van het Berlijnplein, subsidiënten en de gemeente. Iedere dag komen er steunbetuigingen binnen. Trouwe fan Elly Verkleij – van makelaardij WelWonend – heeft een crowdfundactie voor ons opgezet. Bezoekers doneerden massaal op onze site (inmiddels is de crouwdfund gesloten) of werden Vriend van het NUT. Eenmalig doneren en Vriend worden (vanaf €5,- per maand) kan overigens nog steeds.

We houden jullie via deze site op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Ontzettend bedankt allemaal voor jullie steun en hopelijk tot snel!

Liefs,

Greg, Jannet, Femke en Neeltje, 

Het NUT-team 

FAQ Brand op het Berlijnplein

Q: Wat is er gebeurd?
A: In de nacht van vrijdag op zaterdag 6-7 november heeft een grote brand het verzamelgebouw van DePlaatsmaker, waar Het NUT gevestigd is, in de as gelegd. Naast het NUT zijn ook de plekken van de BuurtWerkKamer, RAUM en Jonge Honden.

Q: Wat is de oorzaak van de brand?
A: Voor zover nu bekend is de brand aangestoken. Vier verdachten zijn opgepakt. De politie onderzoekt dit verder.

Q: Zijn er slachtoffers gevallen?
A: Gelukkig niet. Niemand was aanwezig in het pand tijdens de brand. De materiële schade is wel groot.

Q: Wat nu? Hoe gaan de getroffen organisaties verder?
A: Onze eerste prioriteit ligt bij morgen, het zorgen dat er vervangende ruimte is om de activiteiten zo snel mogelijk voort te kunnen zetten. In dit kader zijn er ook hartverwarmende initiatieven gestart, zoals de doneeractie van trouwe bezoekers van Het NUT. Vervolgens heeft de continuïteit op Berlijnplein onze aandacht. Hoe kunnen de organisaties verder, hoe kan dat vorm krijgen op Berlijnplein? Dit gaan we gezamenlijk onderzoeken. Zoals Greg van Het NUT zegt: “we komen nog sterker terug”

Q: Is heel Berlijnplein nu weg?
A: Nee. Het verzamelgebouw van de vier genoemde organisaties is afgebrand. Het wiijkrestaurant Venster, de loodsen van Goede Vrijdag en RAUM en Het Makershuis zijn niet aangetast door de brand.

Q: Liggen de activiteiten op Berlijnplein nu stil?
A: Het NUT en de BuurtWerkKamer zijn door de brand het meest gedupeerd en moeten voor hun activiteiten, het ontvangen van publiek, repeteren, etc., naar een tijdelijke plek toe. Het kantoor van RAUM is ook afgebrand, maar de geplande activiteiten, die in de buitenruimte op het Berlijnplein plaatsvinden, gaan vooralsnog gewoon door.

Q: Wat is Berlijnplein?
A: Berlijnplein is een plek voor kunst, cultuur en creatieve bedrijven in Utrecht Leidsche Rijn. Negen culturele, maatschappelijke en creatieve organisaties zijn verbonden aan Berlijnplein: RAUM, DePlaatsmaker, Het NUT, Goede Vrijdag, BuurtWerkKamer, Jonge Honden, IRC, 155, SHIFFT. De gemeente Utrecht ontwikkelt samen met deze partijen het Berlijnplein als verbindende, culturele plek in het tweede stadshart van Utrecht.

Q: Wie moet ik benaderen voor verdere vragen?
A: Voor algemene vragen over de brand en over Berlijnplein:
Rogier Boogaard (info@berlijnpleinutrecht.nl, 0652077976)

Voor specifieke vragen over het NUT:
Neeltje van Balkom (neeltje@nieuwutrechtstoneel.nl, 0627566294).